دیروز که داشتم برای پرکردن فرم عکسم را آپلود میکردم، با خطای بالابودن حجم عکس مواجه شدم. در اینجور مواقع معمولاً مجبوریم تا حجم عکس باکیفیتمان را که هر پیکسلش با آدم حرف میزند، پایین بیاوریم. این تغییر، بدجوری روی کیفیت عکس اثر میگذارد، طوریکه در بعضی مواقع افت کیفیت تصویر کاملاً توی ذوق میزند. برای همین باید راه و روش درست کم کردن حجم عکس را بدانیم!چگونه حجم عکس رو کم کنیم؟ بهطور کلی روشهای زیادی برای کاهش حجم تصویر وجود دارد، اما فقط تعدادی از آنها هستند که اثر محسوسی را روی عکس باقی نمیگذارند. در ادامه میخواهیم این روشهای کم کردن حجم عکس بدون افت کیفیت را در کنار هم بررسی کنیم.
قبل از هرچیز فرمت عکس را چک کنید!
عکسهای ما در فضای دیجیتال بهطور کلی در سه فرمت Png ،(JPEG) JPG و Gif خلاصه میشوند. کیفیت و به دنبال آن، حجم تصویر در هر کدام از این فرمتها باهم فرق دارند؛ مثلاً:
فرمت Joint Photographic Experts Group) JPEG) کاملاً فشردهسازی شده تا اطلاعات بالایی را در حجم کمی ارائه بدهد. این فرمت به دلیل لود سریع، برای تصاویر وب هم مورد استفاده قرار میگیرد اما برای لوگو یا تصاویر خطی مناسب نیست. JPG در بین فرمتهای عکس، پایینترین حجم را دارد.
فرمت Portable Network Graphics) PNG) بالاترین کیفیت را دارد. این فرمت طیف رنگی بالایی را هم پوشش میدهد اما بهخوبی JPG نیست، چون به نسبت حجم بالاتری دارد. البته این فرمت برای تصاویری که شامل نوشتهای هستند، مناسبتر است و از شطرنجی شدن نوشتهها جلوگیری میکند.
فرمت Graphic Interchange Format) GIF) هم مثل JPG فشردهسازی شده اما نه به آن خوبی! این فرمت محدودۀ رنگی کمی را پوشش میدهد و بیشتر مناسب تصاویر متحرک است. البته تصاویر ثابت هم میتوانند این فرمت را داشته باشند.
حالا که با این سه نوع فرمت آشنا شدید، عکس مورد نظر خودتان را چک کنید و در صورت لزوم فرمتش را به JPEG تغییر بدهید تا از حجمش کم شود.
چطور فرمت عکس را عوض کنم؟
اگر روی عکس کلیک راست کنید، در قسمت properties >> general میتوانید نوع فرمت را ببینید. البته یک راه خیلی راحتتر این است که نشانگر موس را روی عکس نگه دارید تا اطلاعاتش بهطور کامل نمایان شود.
برای تغییر فرمت هم میتوانید عکس را با برنامه paint باز کنید، از منوی File >> Save as مطابق شکل زیر فرمت عکستان را به JPEG تغییر بدهید.
و اما اصل مطلب!
همانطور که گفتم برای کم کردن حجم عکس راههای مختلفی پیش روی شماست که میتوانند خروجیهای متفاوتی هم (از نظر کیفیت عکس) به شما تحویل بدهند. بیایید نگاهی به همۀ این راهها بیندازیم.
راه اول، کاهش حجم عکس با Paint
سادهترین راه این است که به سراغ برنامه Paint برویم. با استفاده از قسمت Resize که در تصویر زیر میبینید، میتوانید حجم عکس انتخابیتان را کم کنید. Resize با کمکردن پیکسل (گزینۀ Pixels) و ابعاد تصویر (گزینۀ Percentages) حجم آن را هم پایین میآورد. البته حواستان باشد که حتماً تیک Maintain aspect ratio را بزنید تا سایز عکس شما در طول و عرض به یک نسبت تغییر کند و کیفیت ظاهریاش هم افتی نداشته باشد.
راه دوم، استفاده از فتوشاپ
اول از همه، عکس مورد نظرتان را در نرمافزار فتوشاپ باز کنید. از مسیر File>> Export مطابق شکل زیر روی گزینۀ Save for web را کلیک کنید.
بعد از کلیک، پنجرهای به شکل زیر باز میشود. خب حالا میخواهیم یک عکس پرحجم و با کیفیت بالا را بدون افت کیفیت، با حجمی خیلی کمتر ذخیره کنیم. البته بدون افت کیفیت، خیلی هم درست نیست! به هر حال کاهش حجم عکس، روی کیفیتش تاثیر میگذارد، اما آنقدری نیست که با چشم قابل تشخیص باشد.
همینطور که میبینید در سمت راست، گزینههایی قرار داده شده که به وسیلۀ آنها میتوانیم حجم عکس را کم کنیم. در ادامه راجعبه هر کدام از این گزینهها توضیح میدهم.